АРХИВА
| АРХИВА ТЕКУЋА ГОДИНА
|
26.08.2019.
НОВОСТИ - ЗА ЗИМНИЦУ ТРЕБА БАР МИНИМАЛАЦ
Е. В. Н. | 26. август 2019. 16:02 | Коментара: 3
Почело спремање слатких и киселих производа од воћа и поврћа, на пијацама цене високе. За припрему неопходно тридесетак хиљада. Ове године шљиве повољне, исплати се и остављање краставчића
НИЈЕДНА рачуница не може да замени квалитет и укус домаће зимнице. Сезона пекмеза, слатког и куваног парадајза, отпочела је, а судећи према тренутним ценама, највише ће коштати џем, због шећера, и разне шарене салате, док ће се највише исплатити кувани парадајз и краставчићи, а понегде и ајвар.
СОМБОР
Домаћице на северу Војводине већ су почеле да спремају зимницу. За гајбу шљива од 10 килограма, за пекмез, треба издвојити око 300 динара. Килограм парадајза кошта 50, паприке бабуре 70, а корнишони од 70 до 80 динара. Џак од шест килограма црвене паприке за ајвар кошта 400 динара. Исто толико треба издвојити и за џак кромпира од 10 килограма. На сомборској пијаци понуда зимнице је скромна. Како каже Иванка Канурић, иако за спремање зимнице треба издвојити доста труда и времена, тај посао се исплати.
НОВИ САД
Ако је судити по тренутним ценама воћа и поврћа на пијацама, ове године ће највише коштати прављење туршије, с обзиром на то да килограм карфиола кошта 350, целера од 300 до 350, шаргарепа 100, паприка бабура, краставци и парадајз од 60 до 80 динара по килограму.
- Тражи се црвена паприка, за ајвар, али и парадајз за кување сока - прича Сима Ковачев, продавац. - Домаћице наручују углавном од 40 до 50 килограма паприке, јер је навелико јефтиније, па то изађе око 2.500 динара. Када се у све урачунају уље и со, као и утрошена струја, може се рећи да је за нијансу јефтиније него куповина готовог. Слична је рачуница за кување сока од парадајза.
ЈАГОДИНА
За теглу ајвара потребно је пет килограма паприка, а цена килограма је од 80 до 130 динара. Када се на то дода уље, со, дрва за шпорет или струја, више се исплати куповина већ направљеног, али домаћег ајвара - објашњава Светлана Петковић из Старог Ланишта, која на јагодинској пијаци већ годинама прави зимницу.
Како каже, домаћицама се исплати само да праве киселе краставце, јер су од 20 до 30 динара по килограму. А, парадајз из флаше продаје се по 250 динара.
ПОЖАРЕВАЦ
Понуда на зеленим пијацама је велика, а цене су шаролике. Паприка се креће од 70 до 100 динара, купус од 30 до 40, парадајз од 60 до 80, а краставац око 70 динара.
Продавци кажу да је продаја због спремања зимнице већ дужи низ година у паду, јер у маркетима преко целе године има свежег воћа и поврћа, већ спремљене зимнице и смрзнутих производа.
ЛОЗНИЦА
Највећи број домаћица у лозничком крају, ће спремати зимницу, уместо да је купују у радњама.
Цена парадајза је до 100 динара, као и паприка. Како се спремање зимнице буде захуктавало, тако ће и цене поврћа расти. Процењује се да квалитетна паприка неће моћи да се нађе без 120 динара. Корнишона, у овим крајевима, готово да и нема. Цена воћа, од крушака до брескака и кајсија, кошта од 80 до 100 динара.
КРАЉЕВО
Скупе основне намирнице, потрошачка корпа која превазилази просечну месечну зараду, цена струје, приморали су већину краљевачких домаћица да ове године или потпуно одустану од традиционалног спремања зимнице, или да припреме само симболичне количине. Да би четворочлана породица обезбедила пристојну зимницу, потребно је тридесетак хиљада.
На краљевачкој кванташкој пијаци, ових дана килограм паприке на џак кошта око 70 динара, парадајза од 50 до 70, а купуса око 40 динара.
ЧАЧАК
Сваке године је све мање чачанских домаћица које саме спремају зимницу, већ се више одлучују за куповину готових производа, попут ајвара, сока од парадајза, корнишона, туршије.
ПИРОТ
НА Тијабарској пијаци у Пироту, цене поврћа су се стабилизовале. Килограм парадајза је од 70 до 100 динара, комад паприке од пет до 10 динара, шаргарепе вреде око 60 динара за килограм, краставци од 90 до 100 динара, кромпир од 40 до 50 динара.
Тако, рецимо, тегла ајвара код домаћих произвођача, у зависности од грамаже, али и да ли је прављен од печене или барене паприке, кошта од 250 до 350 динара. Тегла корнишона је око 150, колико је и сок од парадајза. Са друге стране, цена свеже паприке за ајвар иде и до 150 динара по килограму, парадајза до 130, а корнишона до 100 динара.
НИШ
Парадајз и паприка, основне намирнице за припрему зимница, на нишким пијацама држе цену, тако да је спремање ајвара, пинџура и љутенице под великим знаком питања у многим домаћинствима. Цена паприке је од 70 до 100, а парадајза од 60 до 80 динара. У продавницама се може наћи индустријска зимница, али је прави деликатес она из кућне радиности. Теглу ајвара веште домаћице продају по 600 динара.
ЈЕФТИНА ПАПРИКА У ВРАЊУ
СЕЗОНА спремања зимнице у врањском крају је у току. Цене воћа су ове године прихватљиве. Примера ради, килограм шљива стаје 40 динара, за килограм џема потребно је најмање два килограма и око 600 грама шећера, тако да је знатно јефтиније него у продавници. Што се тиче паприке, цена слатке је 50 динара по килограму, а љута је нешто скупља. Још се не зна колико ће коштати паприка за ајвар, што је најпродаванији производ на пијацама.
|